Virussen, spyware en adware

Virussen verwijderen en beveiligingen

Computer virussen

Vaak worden computervirussen, spyware en adware met elkaar verward. Of mensen denken dat het allemaal hetzelfde is.

Dit is uiteraard echt niet het geval. Het zijn alle 3 verschillende infecties. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze erg vervelend zijn, en soms heb je ook geen idee hoe een van deze infecties in uw computer is gekomen.

Wat de verschillen zijn nu echt zijn en wat u zelf al een beetje kan doen tegen een infectie gaan wij hier uitleggen.

Wat zijn de verschillen tussen een computervirus, adware en spyware

Computer virus verwijderen CTHB

Computer virus

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een echt virus. Een virus is een stukje schadelijke software die zich in uw computer heeft genesteld. Deze software kan al uw bestanden infecteren, waardoor het uiteindelijk zo zou kunnen zijn dat uw bestanden door u niet meer te benaderen of te gebruiken zijn. Dit geeft dan ook aan dat dit de meest schadelijkste besmetting is voor uw computer. Hoe komt een virus op uw computer:

 • Bestanden downloaden via een niet veilige pagina
 • Via de e-mail, meestal via een niet veilige toegevoegde link waar u ten goede trouw op heeft geklikt
Adware verwijderen CTHB

Adware besmetting

Adware is een erg vervelende reclame besmetting die door middel van pop-ups op uw scherm verschijnen. In deze pop-ups staat ook gelijk de melding dat ze zelf weten hoe verveld dit is. Voor u gemak hebben ze dan ook maar gelijk een betaal link toegevoegd, met de vermelding dat u na betaling van deze pop-ups verlost zou zijn. Na het betalen van dit bedrag bent u van een ding zeker en dat is dat u van uw geld af bent, maar zeker niet van deze pop-ups. Ons dringende advies is dan ook om nooit te betalen.
Hoe komt adware op uw computer:

 • Vaak via de e-mail waar al een reclame link aan toegevoegd is
 • Via niet veilige internet pagina’s
Spyware verwijderen CTHB

Spyware besmetting

Hebben we het over spyware dan hebben we het meestal over een programma wat door derden op uw computer is gezet. Het doel van deze programma’s is zoals de naam al doet vermoeden, meekijken in uw computer. Ze kunnen dan letterlijk zien wat u op uw computer doet en ook welke wachtwoorden u gebruikt. Het uiteindelijke doel is om uw informatie voor andere doeleinden te gebruiken. Dit kan zijn om uw bank leeg te halen maar ook uw gegevens door te verkopen aan derden.
Hoe komt spyware op uw computer:

 • Vaak via een link in een e-mail (Phising mails)
 • Via gratis of niet veilige programma’s

Computervirus verwijderen – Waar kan je zelf op letten om enigszins te voorkomen?

De makers van virussen zijn altijd bezig om weer een nieuw virus te ontwikkelen. Daarna wordt er altijd wel weer heel snel aan de oplossing gewerkt voor de makers van antivirus software.

Hierdoor kan uw computer ondanks een goede beveiliging bijna nooit 100% beveiligd is tegen computervirussen.

Maar door de volgende punten goed in acht te blijven nemen, heeft een nieuw computervirus wel minder kan van slagen op uw computer.

 • Zorg dat alle op uw computer aanwezige programma’s up-to-date zijn, denk hierbij aan: Windows, office, JAVA, Adobe, en wat u nog meer voor programma’s op uw computer heeft staan.
 • Zorg voor een goede virusscanner en houdt deze goed up-to-date.
 • Download geen programma’s van niet legale sites.
 • Open geen links van mailtjes die u niet vertrouwd of waarvan u de afzender niet kent. Wanneer u hier meer over wil weten kijken dan gerust in op onze blog pagina, wij hebben hierover al heel wat geschreven. Blijft u toch met vragen zitten neem dan gerust contact met ons op wij helpen u graag.

Computervirus verwijderen, wat kan CTHB voor u doen?

Eerst beginnen we met het stellen van de diagnose om zo vast te kunnen stellen wat voor u de snelste en beste oplossing is.

 • Veel virussen kunnen wij met gespecialiseerde software verwijderen ook wel opschonen van uw computer genaamd.
 • Mocht het virus wat hardnekkiger zijn, dan is uw computer opnieuw installeren een zeer goede optie.
 • Het installeren van een goede virusscanner, wanneer u deze nog niet heeft of u hierin adviseren.
 • Als uw computer weer helemaal virus vrij is, zorgen wij ervoor dat alle op uw computer aanwezige programma’s weer helemaal up-to-date zijn.

Heeft u daarna nog vragen over hoe u bijvoorbeeld over het updaten van alle programma’s? Laat ons dit dan even weten, wij leggen dit graag aan u uit.